Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

donderdag 4 februari 2016

Aperitief Italian style

Met het receptje van mijn wraps was het al duidelijk dat ik heel graag hapjes maak waaraan ik niet teveel werk heb en waarmee je snel een hele boel gasten kan plezieren.
Ook vandaag heb ik iets gemaakt waarmee je in een half uurtje zeker 20 gasten kan plezieren.
 
Met het hapje dat ik jullie vandaag aanbied breng je de Italiaanse zon in huis. Het is nog steeds winter, ik weet het, maar een beetje Zuiden in huis brengen mag in elk seizoen.
 
Ik heb voor jullie 3 tapenades. Serveer ze met hele dunne sneetjes ciabatta. Rooster de sneetjes even in de oven zodat ze lekker krokant zijn. Je kan de tapenades ook met grissini laten dippen. Je kent het wel, dat zijn zo van die lange Italiaanse broodstengels.
Zet de ciabatta en de grissini op tafel en laat de gasten toehappen.
 
Schenk een gekoelde prosecco of een crodino met sinaasappelsap voor diegenen die het liever zonder alcohol doen.


Recept: Aperitief in Italian style



De voorbereiding en bereiding van elke tapenade duurt exact 10 minuten.
De hoeveelheid is per tapenade voor 1 goed gevuld jampotje.
Je kan de tapenades goed afgesloten zeker 2 weken koel bewaren.

Tapenade van zwarte olijven

120 g zwarte olijven zonder pitjes, uitgelekt
1 el gedroogde Provençaalse kruiden
1 opgehoopte eetlepel kappertjes, uitgelekt
1 eetlepel amandelpoeder (je kan zelf ook gepelde amandelen tot poeder malen)
6 ansjovisjes op olie, uitgelekt en een beetje gespoeld onder koud water
1 teentje look, geschild en in stukken gesneden
olijfolie (zoveel als nodig om je tapenade net smeuïg te maken)
eventueel peper

  • Doe alle ingrediënten in een hoge beker en giet er om te beginnen een beetje olie bij.
  • Zet de staafmixer erin en mix fijn.
  • Giet er nog wat olie bij tot de tapenade mooi smeerbaar is (boterdikte).
  • Kruid eventueel bij met een beetje peper en meng goed.
  • Doe de tapenade over in een goed afsluitbaar jampotje en bewaar koel tot gebruik.

Tapenade van groene olijven

120 g groene olijven zonder pitjes, uitgelekt
1 el gedroogde Provençaalse kruiden
1 opgehoopte eetlepel kappertjes, uitgelekt
1 eetlepel amandelpoeder (je kan zelf ook gepelde amandelen tot poeder malen)
6 ansjovisjes op olie, uitgelekt en een beetje gespoeld onder koud water
1 teentje look, geschild en in stukken gesneden
olijfolie (zoveel als nodig om je tapenade net smeuïg te maken)
eventueel peper

  • Doe alle ingrediënten in een hoge beker en giet er om te beginnen een beetje olie bij.
  • Zet de staafmixer erin en mix fijn.
  • Giet er nog wat olie bij tot de tapenade mooi smeerbaar is (boterdikte).
  • Kruid eventueel bij met een beetje peper en meng goed.
  • Doe de tapenade over in een goed afsluitbaar jampotje en bewaar koel tot gebruik.

Tapenade van zongedroogde kerstomaten

150 g zongedroogde kerstomaatjes op olie, uitgelekt (vaak te vinden op markten waar Marokkaanse of Turkse kramen staan)
Een 10-tal blaadjes verse basilicum
1 opgehoopte eetlepel kappertjes, uitgelekt
1 eetlepel amandelpoeder (je kan zelf ook gepelde amandelen tot poeder malen)
6 ansjovisjes, uitgelekt en een beetje gespoeld onder koud water
1 teentje look, geschild en in stukken gesneden
olijfolie (zoveel als nodig om je tapenade net smeuïg te maken)
eventueel peper

  • Doe alle ingrediënten in een hoge beker en giet er om te beginnen een beetje olie bij.
  • Zet de staafmixer erin en mix fijn.
  • Giet er nog wat olie bij tot de tapenade mooi smeerbaar is (boterdikte).
  • Kruid eventueel bij met een beetje peper en meng goed.
  • Doe de tapenade over in een goed afsluitbaar jampotje en bewaar koel tot gebruik.

Tip:

  • Ook al gebruik je bij elke tapenade bijna dezelfde basis, toch is de smaak telkens heel anders. Zwarte olijven zijn veel zachter dan groene. De smaak van de groene tapenade zal dan ook meer uitgesproken zijn. Bij de tapenade van zongedroogde kerstomaatjes is de smaak eerder zoet.
  • Je kan volop variëren met de tapenades. Voeg aan de zwarte wat makreel uit blik toe en pureer mee met de andere ingrediënten. De pittige smaak van makreel zal iedereen bekoren.
  • Aan de rode, kan je voor een sterkere tomatensmaak een beetje tomatenpuree toevoegen. De tapenade zal dan iets geconcentreerder smaken.
  • Wees bij elke tapenade zuinig met zout. De ansjovis is al zout en ook de kappertjes smaken pittig door.

Sluit je ogen en neem een hap. Wedden dat je snel zal denken dat je op een Zuiders terrasje zit? Geniet ervan !!

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten