Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

donderdag 14 januari 2016

Comfortfood: Ovenschotel met spruitjes, gehakt en puree

Spruitjes, ze blijven voor veel mensen en dan vooral voor kinderen een groente waar je het beste niet van eet. Ze hebben ongelijk.

De spruitjes van nu zijn al lang niet meer de bittere knolletjes van vroeger. Nu worden vooral de zoetere varianten gekweekt.

Toch een bittere soort? Wacht dan om ze te eten tot er eens een vriezenacht is over gegaan (lijkt heel raar, met het warme weer deze winter). Zetmeel wordt dan omgezet in suiker, waardoor ze vanzelf zoeter gaan smaken.

Spruitjes bevatten een hoop vitamine A, magnesium en een berg vezels. Ze zijn dus nog super gezond ook.

De schotel die ik vandaag voor jullie heb, vraagt wel wat werk, maar wedden dat je spruiten deze spruitjesschotel wel zullen lusten? Al was het maar omdat er onderaan een lekkere gehaktsaus zit verstopt.

Je kan van deze schotel perfect een snelle versie maken. Vervang de zelfgemaakte gehaktsaus door kant en klaar bolognesesaus, de verse spruiten door spruitjes uit de diepvries en koop voor een keertje eens puree bij je favoriete traiteur of in de supermarkt. Zo kost het je geen anderhalf uur, maar precies een half uur.

Recept: Comfortfood: Ovenschotel met spruitjes, gehakt en puree



Ingrediënten voor 6 porties

1 kg spruiten
2 kg kruimige aardappelen
2 el olijfolie
600 g gemengd gehakt
1 blik tomatenstukjes (400 g)
1 klein blikje tomatenpuree
1 dikke of 2 kleine wortelen
1 middelgrote ui
een handvol gehakte peterselie
1 el paprikapoeder
peper en zout
nootmuskaat
300 ml melk
een klontje boter
1 eidooier
100 g gemalen kaas naar keuze


Voorbereiding: 50 à 60 minuten
Oventijd: 30 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kuis de spruitjes en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat ze afkoelen.

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
  • Verwarm ondertussen de melk met de boter. Laat niet koken.
  • Giet de aardappelen af en pureer ze met een stamper, samen met de melk, peper en zout, nootmuskaat en de eidooier. Zorg dat je een smeuïge puree hebt.
  • Zet de puree even opzij.
  • Schil de wortel en snij in blokjes.
  • Schil de ui en snipper fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en bak het gehakt rul.
  • Voeg de wortel en de ui toe en laat even meebakken.
  • Kruid met peper en zout en paprikapoeder.
  • Voeg de tomatenpuree en de tomatenblokjes toe samen met een scheutje water.
  • Laat even pruttelen tot de wortel gaar is. Dit duurt zo'n 5 minuten.

  • Zet de saus opzij.
  • Neem nu 6 mooie diepe kommen en schep op de bodem een mooie laag van de gehaktsaus.
  • Verdeel de spruitjes hierover.

  • Als je minder tijd hebt, schep je op elke kom een dunne laagje puree. Heb je meer tijd, doe dan de puree in een spuitzak en verdeel mooie toefjes over de spruiten.

  • Strooi gemalen kaas over de puree.

  • Zet de kommen nu een half uurtje in de voorverwarmde oven tot de kaas mooi is gesmolten en het gerecht een mooi kleurtje heeft.


Tip:

  • Dit gerecht lijkt een hele uitdaging, maar het valt reuze mee.

  • Als je bolognesaus maakt voor spaghetti, denk dan al eens aan dit gerecht en maak wat meer en vries ze in.
  • Kook je aardappelen, kook er dan al wat meer voor de dag erna zodat je ze enkel nog hoeft te pureren.

Smakelijk !!

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten