Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

woensdag 6 januari 2016

Lasagne bolognese

Viva Italia !!!!

Een lekkere lasagne, een glaasje rood en goed gezelschap.....daar wil ik voor tekenen.

Veel mensen hebben schrik om eraan te beginnen. Maar echt waar, zelf verse lasagne maken vraagt maar een uurtje tijd. Maak dubbele portie en vries in porties in, zo heb je voor later een snelle maaltijd achter de hand.


Recept: Lasagne bolognese



Ingrediënten voor 6 porties

1 liter tomatenpassata
1/2 liter water
1 potje Napolitaanse tomatensaus
2 el Italiaanse kruiden
1/2 rode chilipeper, ontpit en fijngehakt
1 ui, geschild en gesnipperd
1 dikke wortel, gekuist en in kleine blokjes
1 rode paprika, gekuist en in kleine blokjes
4 stengels bleekselder of groene selder, gekuist, van draadjes ontdaan en in kleine stukjes
6 zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en fijngesneden
een half potje zwarte ontpitte olijven in schijfjes gesneden
800 g rundsgehakt
2 el olijfolie
36 kleine lasagnevellen (halfvolkoren van honig) of 18 grote vellen (reken er 3 per portie)
2 el bloem
2 el boter
750 ml melk
1 kl nootmuskaat
peper en zout
3 bolletjes mozzarella in schijfjes
een stuk Parmezaan
een handvol peterselie, fijngehakt
6 blaadjes basilicum

Voorbereiding: 50 à 60 minuten
Oventijd: 30 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Verwarm 1 el olijfolie in een pan en bak het gehakt rul. Zorg dat het mooi gekleurd is. Bak het in porties. Wanneer je teveel ineens in je pan doet dan koelt je pan af en gaat het gehakt vocht lossen. Zo bakt je gehakt niet goed aan.
  • Verwarm de andere el olijfolie in een pot en stoof de groenten, de ui, de olijven, de zongedroogde tomaten en de chilipeper aan.
  • Voeg de tomatenpassata, de tomatensaus en het water toe.
  • Kruid met de Italiaanse kruiden.
  • Laat een kwartiertje sudderen.
  • Voeg het gehakt toe en laat nog een half uurtje sudderen zodat de saus wat indikt.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus.
  • Smelt de boter en voeg dan de bloem toe. Meng tot een roux. Je roux mag niet te droog zijn.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe onder voortdurend roeren.
  • Kruid de saus met peper en zout en nootmuskaat.
  • Breng de saus aan de kook en laat mooi indikken.
  • Begin nu aan de opbouw van je lasagne.
  • Schep in elk schaaltje een lepel bechamelsaus.
  • Leg hierop 2 kleine of 1 groot lasagnevel.
  • Schep hierop bolognesesaus en een beetje béchamel.
  • Dek af met lasagne en ga voort op dezelfde manier tot aan het derde laagje lasagne.
  • Schep nog een beetje bolognesesaus en béchamel op de bovenste laag lasagne en beleg met schijfjes mozzarella.
  • Rasp er nog wat Parmezaan over.

  • Zet de schaaltjes nu in de warme oven en laat 30 minuten garen. Zet eventueel op het laatste de grill nog even aan zodat de kaas mooi kleurt.
  • Haal uit de oven en laat even afkoelen.
  • Bestrooi met gehakte peterselie en werk af met een blaadje basilicum.


Het lijkt veel werk, maar geloof me, dit gaat echt heel vlot.
Als je bolognesesaus maakt, maak dan een hele grote pot. Zo kan je altijd wat invriezen. Zo gaat het lasagne maken in de toekomst nog sneller. Je hoeft dan enkel nog bechamelsaus te maken en je lasagne op te bouwen.

Buon Appetito !!!

Lieve kookgroetjes van Katrijn !!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten