Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

vrijdag 10 juni 2016

Hartige spinazietaart met oud-Bruggekaas en gandaham

Spinazie is met voorsprong mijn favoriete groente. Komt het door Popeye toen ik jong was of was het gewoon het feit dat mijn vader altijd verse spinazie had uit zijn moestuin. Verse,jonge, krakende, groene blaadjes je kan me niet ompraten, ze smaken heerlijk.
 
Spinazie in salades, spinazie in soep, spinazie gestoofd en ga zo nog maar even door. De verschillende mogelijkheden verschijnen regelmatig op ons bord.
 
Vandaag maak ik voor jullie een leuke weekendmaaltijd. Eentje met weinig ingrediënten en dat nog snel klaar is ook. Je maakt het makkelijk voor een hele hoop eters.

Recept: Hartige spinazietaart met oud-Bruggekaas en Gandaham



Ingrediënten voor 2 taarten (4 à 6 personen)

600 g verse spinazie, gekuist en van de harde steeltjes ontdaan
3 à 4 dl tomatenpassata
2 dikke uien, geschild en in dunne ringen
150 g oud-Bruggekaas in sneetjes en korstjes eraf
8 sneetjes Gandaham, vet weggesneden
2 ronde of 2 rechthoekige bladerdegen kant en klaar
6 el olijfolie
peper en zout
cayennepeper

Voorbereiding: 25 minuten
Baktijd: 25 minuten (aperitieftijd dus !)

  • Leg de bladerdegen op bakpapier open op een bakplaat.
  • Vouw de randjes een beetje naar binnen zodat ze wat hoger komen dan de rest van het deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Verwarm nu 2 el olijfolie in een pan en stoof de uien zachtjes aan tot ze glazig zijn.
  • Doe ze in een zeef en laat overtollig vocht uitlekken.
  • Verwarm de overige olijfolie in de pan en doe de spinazie in de pan.
  • Laat helemaal slinken en kruid dan met peper en zout en een snuifje cayennepeper (let op! pikant!). Wanneer je de spinazie niet in één keer in je pan krijgt, doe je het in meerdere beurten.
  • Doe de spinazie in een zeef en laat overtollig vocht uitlekken. Druk er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Hak de spinazie fijn.
  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Verdeel de helft van de passata over de 2 bodems en strijk mooi open.
  • Verdeel de uiringen erover.
  • Verdeel de gehakte spinazie over de uien.
  • Verdeel nu de overgebleven passata over de spinazie.
  • Verdeel de kaas in kleinere reepjes en verdeel over de taarten.

  • Zet de bakplaten in de warme oven en bak 15 à 20 minuten.
  • Ondertussen scheur je de ham in reepjes.
  • Haal de taarten uit de oven en verdeel de ham erover.
  • Zet nog 5 minuten in de oven.
  • Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen.

  • Verdeel in mooie stukken en serveer.

Lekker met een tomatensalade waarin je verschillende soorten tomaten snijdt.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten